Let op je hond met warmte!

Niet alleen met temperaturen boven de 30 graden maar zelfs al vanaf 20 graden is het niet verstandig ze mee te nemen in de auto (zonder airco) of lange wandelingen of fietstochten te maken met je hond. Als je de hond uit wilt laten doe dat dan een paar keer per dag kort of vroeg in de ochtend wat langer!

Let op je hond met warmte, dat is een belangrijke tip voor als je je hond meeneemt naar een warm land of je iemand kent die dit gaat doen. Zelfs in eigen land bij tropische temperaturen tegen de 30gr is dit erg belangrijk.

Wellicht is de informatie al bekend maar deel dit bericht a.u.b. zodat alle honden gezond en veilig mee kunnen…!Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft (geef ze de gelegenheid om op koele plekken te gaan liggen wat ze graag doen) en laat hem niet achter in de caravan, tent of in de auto. Zorg er tevens voor dat uw hond voldoende drinkwater heeft. Ook zwemmen is goed om af te koelen. Vooral kortneuzige honden (bulldoggen b.v.)zijn gevoelig voor de warmte. Ook honden met een dunne vacht verdienen extra aandacht omdat zij kunnen verbranden. Smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrand. Wandelingen kunt u het beste maken aan het begin en einde van de dag en niet in de hitte. Ook fietsen is niet verstandig. Als het dan helaas toch fout gaat kunt u aan deze symptomen zien dat u hond het te warm heeft:
slijmvliezen zijn rood
hond voelt heet aan
ademt snel
niet willen eten
lusteloos
kunnen braken.

Help uw hond zo snel mogelijk met afkoelen door hem nat te maken met koel water (geen ijskoud water, daardoor trekken zijn bloedvaten samen waardoor hij zijn lichaamswarmte niet kwijt kan).
U kunt dit doen door bijvoorbeeld natte handdoeken om uw hond heen te slaan maar koel vooral zijn voetzooltjes, kop oren en hals.
Breng hem naar de schaduw en zorg voor vers drinkwater, wederom niet te koud dat geeft maagproblemen. Wanneer uw hond de volgende symptomen laat zien verkeerd hij in levensgevaar omdat hij mogelijk in een hitteshock verkeerd;
bleke slijmvliezen
snelle hartslag
snelle ademhaling
koude oren, neus en staart
niet meer reageren op prikkels

GA METEEN NAAR EEN DIERENARTS EN START GELIJK MET KOELEN!