Hondenlosloopgebieden Schijndel e.o

Hondenuitlaat / losloopgebieden in Schijndel e.o. voor jullie….

Nabij benzinestation Pim v Heertum aan de Poolster,
In de Hopstraat nabij de Floralaan

Bij tennispark Skinlo aan de achterkant De Cock van Neerijnenstraat
Bij de Woeste weide speeltuin aan de achterkant, nabij het Veronicapark / de Baselaarshoef
Ook in St Oedenrode zit een hondenuitlaat / losloopgebied u komt daar door deze route te volgen; vanuit Schijndel over de rooiseweg naar st Oedenrode,bij de 1e rotonde rechtdoor, bij het benzinestation links en meteen weer links.
Zo kunnen jullie hondjes toch lekker los rondrennen en spelen met andere honden en door het omheinde gebied hoeft u niet bang te zijn dat ze weg lopen.

Dan is er nog de Doggy Dating app kijk maar eens op:http://www.doggydating.com/

Binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom horen honden dus eigenlijk altijd aangelijnd zijn. Iedere gemeente in Nederland heeft aangegeven waar honden binnen de gemeente los mogen lopen. Bezoek hiervoor de website van jouw gemeente, meestal kun je een kaart downloaden met de  uitrenvelden en losloopgebieden erop.

Buiten de bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom

In het buitengebied mogen honden vaak wel los, behalve op plaatsen die door de gemeente zijn aangewezen. Vaak tref je bij die gebieden een bord waarop staat dat je je hond moet aanlijnen, denk bijvoorbeeld aan de borden bij de ingang van een natuurgebied. Zorg er ook hier altijd voor dat je hond geen overlast bezorgd. Koeien, schapen en uiteraard ook wilde dieren mogen geen last ondervinden van jouw hond, denk hierbij ook aan de Neospora-parasiet in hondenpoep. In het voorjaar zijn er ook nog eens  jongen die extra kwetsbaar zijn. Wekelijks vinden reekalfjes de dood omdat mensen hun honden niet bij zich houden.

Op stranden geldt meestal dat honden buiten het zomerseizoen los mogen lopen, dat is grofweg de periode van september/oktober tot april/mei. Dit verschilt per gemeente, sla dus ook hier de actuele APV van de desbetreffende gemeente op na.

Boetes voor loslopen

De pakkans is volgens somigen klein, dus nemen mensen toch vaak het risico door hun hond toch los te laten lopen op plaatsen waar dat niet mag. Opsporingsambtenaren (Boa’s) delen boetes binnen de bebouwde kom, maar ook in natuurgebieden. De boeten variëren tussen 90 en 150 euro.

Omgangsregels

Naast de wettelijke regels zijn er ook nog de ‘ongeschreven’ regels in hoe we als hondeneigenaren op een prettige manier met elkaar omgaan. Een van de belangrijkste ongeschreven omgangsregels is: loopt je hond los en nader je een aangelijnde hond, lijn dan jouw hond even aan of roep je hond bij je zodat de ander rustig kan passeren. De andere hond is meestal niet voor niets aangelijnd.

Nu kan het zijn dat jouw hond totaal geen interesse heeft in de aangelijnde hond of dat jouw hond goed onder appèl staat, maar dat kan de tegemoetkomende hondeneigenaar uiteraard niet weten. Laat daarom zien dat je de weg vrij maakt, zodat de ander weet dat het veilig is.

Heb jij een hond die niet graag door andere honden benaderd wordt? Ga dan alleen op plekken wandelen waar het rustig is en je geen loslopende honden zult tegen komen. Er zijn in Nederland voldoende mooie gebieden waar honden welkom zijn, mits aangelijnd. Daar is de kans minimaal dat je loslopende honden zult tegenkomen.

In de hondenetiquette staan nog meer omgangsregels beschreven, zodat we een wandeling met de hond voor elkaar prettiger kunnen maken en een ander niet onnodig tot last zijn.

Waarom willen sommige honden liever met rust gelaten worden?

  • De hond is ziek of herstellend van een ziekte of operatie
  • De hond is onzeker en bang t.o.v. andere honden
  • De hond is loops
  • De hond is qua karakter liever op zichzelf
  • De hond is oud en heeft geen behoefte om te spelen met andere honden

Waarom willen sommige baasjes liever dat hun hond met rust gelaten wordt?

  • De hond is een geleidehond
  • De hond valt uit naar andere honden
  • De hond is agressief
  • De hond is in training

Bron:Doggo.nl