Feestdagen stress en vuurwerkangst

Wilt u met uw hond trainen op de geluiden van vuurwerk als training of socialisatie?

Zoals u wellicht zult weten zijn er veel honden die tijdens de feestdagen veel stress hebben.

Dit kan komen doordat er meer mensen over de vloer komen voor de feestdagen waardoor ze hun vertrouwde omgeving moeten delen met anderen.

Wat u kunt doen…

Zorg deze dagen dat je hond zich terug kan trekken op een voor hem veilige plek. Dit kan zijn in zijn bench met een kauwbot (deur dan dicht om voernijd te voorkomen) of in zijn mand. Zorg dan wel dat de mand op een plaats staat waar je hond niet gestoord wordt als hij er rustig in wil liggen. Als je de mand daarvoor moet verplaatsen doe dit dan al enkele dagen voor dat je veel visite krijgt. Zo kan je hond de drukte en misschien kindjes van visite ontvluchten wat de stress zal verminderen.

Laat je hond goed uit voor je visite komt en bij pups vergeet dit ook niet als je lekker zit te tafelen.

Ook vuurwerk is voor veel honden een hel! Dit komt v.n.l. door de hoge tonen van bijvoorbeeld de gillende keukenmeiden maar ook de kruitgeur die in de lucht hangt is een voorbode voor je hond om zich onrustig te gaan gedragen. Ook de lichtflitsen spelen een rol.

Probeer je hond aan het vuurwerk te laten wennen door een vuurwerk cd te kopen. Weken voor oud & nieuw(het liefste al in oktober) deze op te zetten en ondertussen leuke dingen met je hond doen. Denk bijvoorbeeld aan een trekspelletje. Begin zacht en zet de cd geleidelijk aan een beetje harder. Blijf oefeningen met hem doen waar je hem voor kunt belonen dus niet te moeilijk.

Als het dan 30 of 31 december is let op de volgende dingen;

Laat je hond ruim voordat het 00.00u is goed uit en doe dat ook weer ruim nadat het vuurwerk de lucht is ingegaan.

Laat je hond niet meer los lopen om te voorkomen dat hij wegloopt als hij in paniek is.

Zet de radio aan en houd gordijnen dicht.

Geef hem de mogelijkheid om weg te kruipen op een VOOR JE HOND veilige plaats (dit kan zelfs achter de bank of in de wc zijn!!)

Ga niet te overdreven troosten, zorg er gewoon voor dat je er bent voor hem. Dat hij bij je kan komen, je kan voelen. Laat hem weten dat je er bent voor hem, aai hem gewoon. Jij bent zijn voorbeeld dus het heeft invloed hoe jij reageert.

Is het de eerste keer dat je hond de overgang van oud op nieuw meemaakt en merk je dat hij een klein beetje ongerust is bij het horen van het vuurwerk buiten?

Doe op die momenten zo normaal mogelijk.
Geef hem eventueel onmiddellijk wat lekkers
Je moet dit gegeven hebben binnen de seconde, max 2 seconden om je hond het verband te leren leggen met iets aangenaams. Merk je dat je hond het niet aanpakt dan is je hond waarschijnlijk banger dan je denkt.  Dan kun je beter stoppen.